Οι τελευταίοι ραγιάδες

Το βιβλίο:

Άνοιξη 1819. Ο νεαρός λόρδος Χόλμπουργκ αποβιβάζεται στη Ρούμελη με σκοπό να περιηγηθεί στα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας. Αρνητικά προδιατεθειμένος, φέροντας τα στερεότυπα της δυτικής Ευρώπης για τους υπόδουλους Έλληνες, βιώνει από κοντά μια πραγματικότητα διαφορετική: ο πόθος για την ελευθερία είναι διάχυτος και η επανάσταση υποφώσκει. Συγχρωτίζεται με τους εμπνευστές του επικείμενου αγώνα και στη δίνη των περιπετειών συναντά και ερωτεύεται τη Βασιλική, μια νεαρή νησιώτισσα που ζητά να πάρει εκδίκηση για τον αφανισμό της οικογένειάς της.

Υπαρκτά πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα, συγκρούσεις συμφερόντων και έριδες της εποχής συμπλέκονται με την ιστορία δύο νεαρών, φανταστικών ηρώων, οι πόθοι και οι αντιλήψεις των οποίων απηχούν τον παλμό μιας θυελλώδους εποχής.

Λοιπές Πληροφορίες:

7 Σχόλια στο “Οι τελευταίοι ραγιάδες


 1. Άρις Αντάνης στις είπε:

  Όταν κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο είναι σαν να γεννιέται μια νέα ελπίδα. Κι αυτό γιατί το βιβλίο είναι σαν την αγάπη: αν δεν κυκλοφορήσεις δεν τη συναντάς. Ειδικά στο χάρτινο βιβλίο λειτουργούν αυθόρμητα και οι 5 αισθήσεις, και ας μη φέρει κανείς ως αντίλογο την αίσθηση της γεύσης διότι θα τον παραπέμψω στην ελληνική λέξη “βιβλιοφάγος” και στην αγγλική “bookworm”. Ακόμα πιο ειδικά θέλω να συγχαρώ το συγγραφέα Σωτήρη Μπουλντούμη για την επιλογή ενός ζωτικού για την πατρίδα μας θέματος αλλά πιο πολύ για τον τρόπο που επέλεξε να το ξετυλίξει, ώστε να είναι ελκυστικό και χρήσιμο, να είναι διαβαστερό και μορφωτικό την ίδια ώρα, να μπορεί να διαβαστεί αλλά και να μελετηθεί, αφού μέσα απο μια ερωτική ιστορία, πηγάζουν πραγματικά ιστορικά στοιχεία. Με τον ίδιο τρόπο έγραφε ο Μ. Καραγάτσης, μέσα από τα μυθιστορήματα του οποίου αποκτήσαμε γνώσεις που δεν τις αποστηθίζει κανείς και δεν τις παπαγαλίζει αλλά τις ζει, τις εμπεδώνει και τις αφομοιώνει.
  Τέλος, σκέφτομαι ότι ένα τέτοιο βιβλίο θα μπορούσε να γίνει και κινηματογραφική ταινία. Το μυαλό μου μάλιστα πάει και στον κατά τη γνώμη μου πιο κατάλληλο άνθρωπο γι αυτό το σκοπό, στον πασίγνωστο πλέον σκηνοθέτη κ.Σμαραγδή. (βλ Ελ Γκρέκο κλπ).
  Δεν θα παραλείψω να υποβάλω τα εύσημα προς τις εκδόσεις Σαββάλα, τόσο για την ποιότητα των εκδόσεων γενικά, όσο και για την προκείμενη έκδοση αυτού του βιβλίου του μυθιστοριογράφου Σωτήρη Μπουλντούμη ” Οι τελευταίοι ραγιάδες”, που πιστεύω ότι θα πρέπει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη. Ας μη ξεχνάμε ότι και οι σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν την ανάγνωση τέτοιων βιβλίων, αλλά και το Καλοκαίρι είναι μια εποχή για διάβασμα καλών και ποιοτικών πονημάτων, όπως αυτό.
  Άρις Αντάνης

  • Σωτήρης Μπουλντούμης στις είπε:

   Ευχαριστώ τον κύριο Αντάνη για τα καλά του λόγια και για τις ιδέες που δίνει. Πράγματι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο λαός που δεν ξέρει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη!

 2. Ειρηνη Λ. στις είπε:

  Ένα βιβλίο που το διαβάζεις ευχαρίστως ξανά από την αρχή. Μου άρεσε ιδιαίτερα η πλοκή της ιστορίας, όπως χτίζεται ανάμεσα στους ληστές των βουνών, τους πειρατές της θάλασσας και τους Φιλικούς συνωμότες. Καλογραμμένο, γλαφυρό, συναρπαστικό.

 3. Κωνσταντίνος Σταματάκος στις είπε:

  Ο ξεσηκωμός των ραγιάδων σε μια ιστορία ξέχειλη από τα πάθη των Νεοελλήνων. Η παληκαριά, η προδοσία, οι έρωτες, τα μίση απαντώνται στην πιο περιπετειώδη μορφή τους. Βιβλίο παραστατικό, δυναμικό, με άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. Απολαυστικό μέχρι το τέλος.

 4. Μαρία Ζαχαρενάκη στις είπε:

  Το βιβλίο “Οι τελευταίοι ραγιάδες”, ταξιδεύει τον αναγνώστη με γνήσιο ρεαλισμό στην προεπαναστατική Ελλάδα, και αποτυπώνει με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο την εικόνα της. Η επίκληση εκ μέρους του συγγραφέα πραγματικών ονομάτων, οροσήμων και στοιχείων της ναυτοσύνης των ιστιοφόρω,ν καλλιεργεί περαιτέρω την αληθοφάνεια και τη δραματική ένταση των περιγραφομένων γεγονότων. Συγχαρητήρια στον γράφοντα για την εξαιρετική του δουλειά που γέμισε δημιουργικά τις αναγνωστικές στιγμές μας! Πάντα να είστε τόσο δημιουργικός!

 5. Κωνσταντίνος Λ. στις είπε:

  Γλαφυρό, περιπετειώδες, με μετέφερε σε χρόνια που ο ρομαντισμός και η γενναιότητα είχαν αξία. Συγκινητικός ο πλατωνικός έρωτας του Άγγλου περιηγητή, και ο τρόπος που τον αντιμετώπισε η Βασιλική. Πολλά πράγματα σ’ αυτό το βιβλίο ήταν μια έκπληξη. Ήταν απολαυστικό μέχρι το τέλος!

 6. Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου στις είπε:

  Η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου, τόπου καταγωγής του συγγραφέα Σωτήρη Μπουλντούμη, χαιρετίζει την έκδοση του νέου βιβλίου του από τις εκδόσεις Σαββάλα, γνωστού οίκου για την ποιότητα των εκδόσεών του. Ο συγγραφέας συνεχίζει την επιτυχημένη αλυσίδα των ιστορικών μυθιστορημάτων του, εστιασμένος και πάλι στην ένδοξη περίοδο του Αγώνα του ΄21, με τις ηρωικές στιγμές, τα έντονα πάθη και τις εγκληματικές δολοπλοκίες που χαρακτηρίζουν την κρίσιμη εκείνη περίοδο της Ιστορίας μας. Από τα σχόλια που ήδη γράφτηκαν παραπάνω για το βιβλίο προκύπτει ότι η έμπνευση, η συγγραφική δεινότητα, η παραστατικότητα, η έντονη δράση, και η δυναμική των περιγραφών που επισημαίνονται από τους σχολιαστές, σφραγίζουν και πάλι το έργο του Σωτήρη που τόσο επιτυχημένα έχει συμβεί και στο παρελθόν.
  Περισσότερα στοιχεία για το νέο βιβλίο του Σωτήρη Μπουλντούμη επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε μετά την απόκτησή του από τη Βιβλιοθήκη μας, όπως έγινε και με όλα τα προηγούμενα βιβλία του.

Κάντε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση του email σας δεν πρόκειται να δημοσιευτεί.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω HTML tags και attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


*