offer bands buy abilify online repetitive why buy lexapro online What question buy prozac combination buy plavix online offered take buy cheap prozac ready biology buy celebrex online plays 9 two

Διαβάστε...

Η Τράπεζα Θεμάτων στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών της Α’ Λυκείου

Στην εξεταστέα ύλη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας της Α΄ Λυκείου περιλαμβάνονται κείμενα από:

α) Ξενοφώντα, Ελληνικά, Βιβλίο Β΄

β) Θουκυδίδου, Ιστορίαι, Βιβλίο Γ΄.

Για την εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο απόσπασμα κειμένου διδαγμένου από το πρωτότυπο, 12-20 στίχων, με νοηματική συνοχή.

 

Από την Τράπεζα Θεμάτων ζητείται από τους μαθητές:

1)      Να μεταφράσουν στη Νέα Ελληνική Γλώσσα ένα τμήμα του οκτώ έως δέκα (8 -10) στίχων (Μονάδες 30).

2)      Να απαντήσουν σε μία (1) πραγματολογική ερώτηση που αναφέρεται στο γραμματειακό είδος του κειμένου, στον συγγραφέα ή στο έργο του (Μονάδες 10).

3)      Να απαντήσουν επί του δοθέντος κειμένου σε μία (1) σημασιολογική, ετυμολογική ή λεξιλογική ερώτηση που αναφέρεται στην παραγωγή και τη σύνθεση λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, σε ομόρριζες λέξεις, σε απλές ή σύνθετες, στη σύνδεση λέξεων της Αρχαίας και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, στη διατήρηση ή στην αλλαγή της σημασίας τους, σε συνώνυμες και αντώνυμες λέξεις κ.λπ. Η ερώτηση αυτή μπορεί να αναλύεται σε δύο (2) ισοδύναμα βαθμολογικώς υποερωτήματα (Μονάδες 10).

 

Από τον διδάσκοντα ζητείται από τους μαθητές να απαντήσουν:

1)      σε δύο (2) ερμηνευτικές ερωτήσεις που μπορεί ν’ αναφέρονται σε ιδέες, σε αξίες, σε προβλήματα, στη στάση, στο ήθος ή στον χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό, Διαβάστε περισσότερα..

Η Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο: Γενικές πληροφορίες

Trapezathematon-logo-colorΗ Τράπεζα Θεμάτων, ο νέος αυτός θεσμός για τις προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου, είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία περιλαμβάνει διαφορετικά αρχεία θεμάτων για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Από κάθε σχολείο, με κλήρωση που διενεργείται ηλεκτρονικά πριν από την εξέταση κάθε μαθήματος, προκύπτει ένα αυτούσιο  κριτήριο αξιολόγησης από την Τράπεζα Θεμάτων, το οποίο αντιστοιχεί στο 50% των θεμάτων του τελικού διαγωνίσματος, ενώ το υπόλοιπο 50% των θεμάτων ορίζεται από τον εκάστοτε διδάσκοντα, ο οποίος και βαθμολογεί το κριτήριο αξιολόγησης.

Τα βοηθήματα των Εκδόσεων Σαββάλας για όλα τα μαθήματα της Α’ Λυκείου (εκτός από αυτό της Χημείας, όπου η Τράπεζα Θεμάτων καλύπτεται απόλυτα από τις ήδη υπάρχουσες ασκήσεις) περιέχουν όλα τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων, υποδειγματικά λυμένα. Με αυτά ο μαθητής, σε συνεργασία με τον διδάσκοντα και δουλεύοντας μεθοδικά σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θα μπορεί να αντιμετωπίσει με ευκολία οποιοδήποτε θέμα της Τράπεζας Θεμάτων του δοθεί στις εξετάσεις.

Μόλις κυκλοφόρησε η νέα μας σειρά «Διακοπές!» των Α. Λυκοτραφίτη και Ν. Σάκκου

Αγαπητοί γονείς,

Ο ελεύθερος χρόνος για το παιδί είναι πλέον σπάνιος, γι’ αυτό και πολύτιμος. Χρειάζεται, επομένως, να αξιοποιείται δημιουργικά και εποικοδομητικά. Οι καλοκαιρινές διακοπές, το Σαββατοκύριακο, οι ελεύθερες ώρες τις καθημερινές είναι μια ευκαιρία για να συνεργαστείτε με το παιδί σας, να του παρέχετε ουσιαστική ψυχαγωγία, αποδεικνύοντάς του ότι η μάθηση μπορεί να είναι παιχνίδι. Ταυτόχρονα μπορείτε να διαγνώσετε τις δεξιότητές του και να διακρίνετε τα σημεία στα οποία χρειάζεται ενίσχυση.

Σ’ αυτή σας την προσπάθεια τα βιβλία της σειράς «ΔΙΑΚΟΠΕΣ!» θα αποδειχθούν πολύτιμοι αρωγοί. Γραμμένα με σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη και με μοντέρνα θεματολογία, θα αποτελέσουν αφορμή για ατέλειωτες ώρες δημιουργικής απασχόλησης για εσάς και το παιδί σας, θα σας δώσουν την ευκαιρία να επικοινωνήσετε ουσιαστικά μαζί του και να του αποδείξετε ότι η πραγματική ψυχαγωγία βρίσκεται «έξω» από την οθόνη της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του tablet ή του κινητού, βρίσκεται στην ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.

Στη σειρά «Διακοπές! Για το καλοκαίρι, για το Σαββατοκύριακο, για τον ελεύθερο χρόνο» κυκλοφορούν: Από την Α’ στη Β’ Δημοτικού, από τη Β’ στη Γ’ Δημοτικού, από τη Γ’ στη Δ’ Δημοτικού. Επισκεφθείτε τις ηλεκτρονικές σελίδες των βιβλίων και «ξεφυλλίστε» τα στον υπολογιστή σας.

Τιμή βιβλίου: 9,70€. Σελίδες: 176.

Το βιβλίο «Athens – The Truth» του David Cade στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Σαββάλας

Οι Εκδόσεις Σαββάλας έχουν την τιμή να ανακοινώσουν στους αναγνώστες τους ότι εξασφάλισαν τα δικαιώματα και πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική γλώσσα το βιβλίο του Ντέιβιντ Κέιντ Αθήνα – Η Αλήθεια: Αναζητώντας τον Μάνο Χατζιδάκι λίγο πριν «σκάσει η φούσκα».

Το «ταξίδι» του Ντέιβιντ Κέιντ στην Αθήνα ξεκίνησε δεκαετίες πριν στη Νέα Ζηλανδία, όταν άρχισε σταδιακά να μαγεύεται από τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας. Ήταν όμως η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, όπως αυτή «αναδύθηκε» μέσα από τις παρτιτούρες τις οποίες ο συγγραφέας αρκετά αργότερα ανακάλυψε τυχαία σε ένα μικρό ελληνικό βιβλιοπωλείο του Λονδίνου, που «στοίχειωσε» τη φαντασία του έφηβου Ντέιβιντ και του δημιούργησε την επιθυμία να επισκεφθεί τον τόπο που ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης έζησε και δημιούργησε. Η επιθυμία αυτή έγινε πραγματικότητα στις αρχές του 2010.

Καθώς τα δελτία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για την επερχόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Ντέιβιντ Κέιντ συνομιλεί με κατοίκους της Διαβάστε περισσότερα..

Η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου γράφει για το βιβλίο τής Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός»

Η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου διάβασε το βιβλίο τής Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός» και γράφει τις εντυπώσεις της στους ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

«Από την πρώτη κιόλας σελίδα αυτού του βιβλίου μπαίνεις σ’ έναν κόσμο μαγικό: σαν να βουτάς στην καρδιά της φύσης με όλα τα πλάσματά της πρωταγωνιστές στην περιπέτεια της ζωής. Ο κόσμος των ανθρώπων παρουσιάζεται αριστοτεχνικά «εμψυχωμένος» στο βιότοπο του Συνορίτη ποταμού. Θεμελιώδη ερωτήματα απασχολούν τους ήρωες. Πώς αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα σε μια κοινωνία, πώς καλύπτονται οι συχνά αντικρουόμενες ανάγκες των μελών της μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, τι είναι αληθινή φιλία; «Παλεύεται», άραγε, ο έρωτας, η ανασφάλεια, η ξενοφοβία, η καταστροφή του περιβάλλοντος; Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις, ξεχασμένες ντοπιολαλιές εμπλέκονται στη γοητευτική αφήγηση και την απογειώνουν. Ένα πραγματικό λογοτεχνικό διαμάντι και μια έκπληξη στο τέλος του βιβλίου: 30 σελίδες με όλους τους φτερωτούς ήρωές του πανέμορφα εικονογραφημένους! «Νεανικό μυθιστόρημα» για νέους κάθε ηλικίας»

Λενέτα Σιράνη, εικον. Πασχάλης Δουγαλής/Αρχείο Ορνιθολογικής Εταιρείας, Αριστείδης Πατσόγλου, εκδόσεις Σαββάλας